Δίκτυα φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το Ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό μήκους 512 χλμ που ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Σιδηρόκαστρο) και καταλήγει στην Αττική, καθώς και διακλαδώσεις αυτού με συνολικό μήκος 779 χλμ.

Επίσης φυσικό αέριο εισάγεται στη Ελλάδα και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (σταθμός Κήπων) αλλά και από το σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, πλησίων της Αθήνας.

Οι περιοχές που καλύπτονται μέχρι σήμερα με δίκτυο φυσικού αερίου είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος, Καρδίτσα), περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και βιομηχανικές μονάδες στην Θίσβη, τα Οινόφυτα, τα Αντίκυρα, το Αλιβέρι και το Πλατύ Ημαθίας. Το δίκτυο επεκτείνεται ώστε να καλύψει και σημαντικό μέρος της Πελοποννήσου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο www.desfa.gr .

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχοντας τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει σε ετήσια βάση την αγορά με ποσότητες έως και 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. 

Στην Ευρώπη το δίκτυο φυσικού αερίου αποτελεί ένα πολύπλοκο ιστό με χιλιάδες κλάδους και με μήκος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Το δίκτυο αυτό μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις κύριες περιοχές παραγωγής (Ρωσία, Νορβηγία, Η.Β., Ολλανδία, περιοχή Κασπίας) στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Υπάρχουν επίσης σταθμοί παραλαβής και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου οι οποίοι εφοδιάζονται από δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το ΥΦΑ από τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης (Κατάρ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή Δικτύων Φυσικού Αερίου (ENTSO-G) στο www.entsog.eu .