Συμμετοχή της GasLog στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης

22 Δεκεμβρίου, 2016

H Ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την GasLog Ltd (NYSE: GLOG). Η GasLog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Με τη συμμετοχή της στη Gastrade, η GasLog Ltd φέρνει την εμπειρία της στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων και πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρούπολης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog Ltd, Paul Wogan δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που η GasLog θα συμμετάσχει στην εταιρεία Gastrade. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας στην περιοχή. Ο πλωτός τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθεί ως πύλη για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, όπου υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση και στρατηγική ανάγκη για διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Ο Τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ, της Βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται σταθερά από την Ελληνική και την Βουλγαρική Κυβέρνηση. Το έργο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην περιοχή.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.

Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Kωνσταντίνος Σπυρόπουλος, προσέθεσε «Είμαστε ευτυχείς να έχουμε την GasLog σαν μέτοχο στην Εταιρεία. Η μακρά και επιτυχημένη πορεία της στον ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του LNG, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, την κάνει ένα εξαιρετικό συνεργάτη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την λειτουργία του έργου».

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.