Συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης

4 Νοεμβρίου, 2020

Η ελληνική εταιρεία Gastrade A.E. ανακοινώνει την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε., διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας.

Η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα από την Ιδρυτή Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, κ. Nicola Battilana με τη παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ταυτόχρονα, υπογράφηκε και το νέο Συμφωνητικό Μετόχων της Εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz EAD, την Εταιρεία και τον νέο μέτοχο.

Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους έως 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει, συμπληρώνει και λειτουργεί σε αρμονία με τα άλλα υφιστάμενα ή προγραμματισμένα μεγάλα έργα υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), o TAP, η διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας και ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας.

Μαζί με τη Ρεβυθούσα, αποτελούν τις μοναδικές υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή που είναι ανεξάρτητες από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους.

H παρουσία του ΔΕΣΦΑ στο έργο θα προσφέρει στην Gastrade πρόσθετη εμπειρία για τη λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση του LNG καθώς και στην διεύρυνση της ενεργειακής ρευστότητας, τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ευελιξία αυτών των αγορών.

Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι οι SENFLUGA S.A. (Snam S.p.A., Enagás S.A., Fluxys and DAMCO Α.Ε.) με 66% και το Ελληνικό Δημόσιο με 34%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος δήλωσε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον ΔΕΣΦΑ ως εταίρο στο έργο. Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο εταιρειών μας και το σημαντικότερο προς όφελος των καταναλωτών στη ΝΑ Ευρώπη. Ανυπομονούμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου και να επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση των συνεργιών μεταξύ του τερματικού μας και της Ρεβυθούσας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της περιοχής μας “.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Nicola Battilana υπογράμμισε:

«Είμαστε περήφανοι ότι στη συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική συγκυρία ο ΔΕΣΦΑ είναι «παρών» και επενδύει σε σημαντικά έργα για την Ελλάδα και την περιοχή. Ο Τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης είναι ένα ακόμη σημαντικό όχημα στο δρόμο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, στον οποίο ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει ενεργά, φέρνοντας τη χώρα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Είμαστε αποφασισμένοι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας να συνεισφέρουμε στην επιτυχή λειτουργία του.»

Ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ελληνικών ή/και ευρωπαϊκών αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.gastrade.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΔΕΣΦΑ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.desfa.gr