Σήμα εκκίνησης για το FSRU Αλεξανδρούπολης από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας

4 Μαΐου, 2022

Η Αλεξανδρούπολη ως μία νέα πύλη ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας για την Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη

Το «σήμα εκκίνησης» για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade A.E. δόθηκε επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, συνυπέγραψαν την ειδική συμβολική πλακέτα για την έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Το παρών έδωσαν επίσης οι μέτοχοι της Gastrade Α.Ε., μεταξύ των οποίων η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, κ. Vladimir Malinov, καθώς και η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα Maria Rita Galli.

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Gastrade έχει καταθέσει επίσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για το έργο «ΑΣΦΑ Θράκης», το οποίο θα αποτελείται επίσης από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί πλησίον του πρώτου FSRU στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου σημείωσε: «Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενός σημαντικού και καινοτόμου έργου για την ελληνική πραγματικότητα. Σε μια περίοδο ρευστότητας στο γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο, με το συγκεκριμένο έργο, η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πως μπορεί να απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και, μέσα από την ανάπτυξη, να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Το FSRU Αλεξανδρούπολης ανοίγει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που σε μια κρίσιμη στιγμή έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη. Από την ακριτική αυτή πόλη που τόσο αγκάλιασε το έργο μας, καθιστούμε την Ελλάδα ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες».

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, τόνισε πως: «Η στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα αλλά και η σημασία του έργου του Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλες στο νέο ενεργειακό τοπίο. Με αυτό το τόσο σημαντικό έργο που έχει φέρει κοντά τις χώρες που κατοικούν σ’ αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, προάγοντας τη συνεννόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τελικά την ειρήνη στη περιοχή, ενισχύουμε την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή ρευστότητας, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μετόχους μας, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής επιτυχίας, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών και ανθρώπων που συνέβαλε στην έναρξη υλοποίησης του Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης και φυσικά την κεντρική Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό της χώρας για την ακλόνητη και ουσιαστική στήριξη στο έργο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την είσοδο και η Βουλγαρία τον συνδετικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυτό το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει, στο δρόμο προς τη Σερβία και τη Ρουμανία. Το δεύτερο FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση αυτής της αλυσίδας προς τη Μολδαβία, την Ουκρανία. Με τα δύο αυτά έργα, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στη περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, δήλωσε: «Όλοι εμείς στην GasLog είμαστε υπερήφανοι για την συμμετοχή μας στο έργο της Πλωτής Μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) που ξεκινάει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του LNG όχι μόνο ως καυσίμου που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλότερων εκπομπών ρύπων , αλλά και ως μείζονος σημασίας παράμετρο των σχεδίων ενεργειακής ασφάλειας πολλών χωρών. Η σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από μια τόσο σημαντική επένδυση σε υποδομές, η οποία στις μέρες μας έχει τέτοιο κόστος και χρόνο παράδοσης που, συγκριτικά, δείχνει την προνοητικότητα των ιδρυτών της Gastrade, της Ελληνικής κυβέρνησης και των διαφόρων μετόχων της εταιρείας στον εκ των προτέρων σχεδιασμό της συγκεκριμένης επένδυσης. Η GasLog, ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου έχει συμβάλει στο συνολικό σχεδιασμό των απαραίτητων προδιαγραφών του FSRU και εν τέλει στην τελική κατασκευή, παραδίδοντας τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023. Η έμπειρη ομάδα της GasLog θα εξασφαλίσει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU για τα επόμενα χρόνια, μέσω της τεχνογνωσίας της, παρέχοντας ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες στους χρήστες του σταθμού».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσαν από κοινού ότι: «Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, όντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μια στρατηγική επένδυση που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο. Αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακό hub για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η επένδυση αυτή υλοποιείται σε μια συγκυρία όπου ο ρόλος του LNG στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύεται ήδη σημαντικά. Με την είσοδο της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χώρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι η εταιρεία που οδηγεί τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, κ. Vladimir Malinov, σημείωσε: «Η σημασία του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης ως μια νέα ενεργειακή πύλη είναι βασική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός θα παρέχει τις απαραίτητες επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, προσφέροντας πρόσβαση σε παραγωγούς από όλον τον κόσμο και συνδεσιμότητα με τις κατάλληλες οδούς εφοδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες στην περιοχή. Το επίπεδο της δεσμευμένης δυναμικότητας και το ενδιαφέρον των προμηθευτών και των καταναλωτών αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού και την οικονομική του αποδοτικότητα. Χάρη στο FSRU Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες θα μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά LNG και την ασφάλεια και τις ανταγωνιστικές τιμές που παρέχει. Η πρόσβαση σε εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου, από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου για τις χώρες. Η υλοποίηση του έργου έρχεται να ενδυναμώσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικών αερίου και να τονώσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των επιχειρήσεων και των χρηστών, ενώ η αυξανόμενη ρευστότητα μέσω της πρόσβασης στο LNG θα επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχία αυτού του έργου».

Η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα Maria Rita Galli, ανέφερε: «Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έρχεται να καθιερώσει την Ελλάδα ως μία χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενισχύοντας αποφασιστικά, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η διασύνδεση της κρίσιμης αυτής υποδομής με τις υπάρχουσες και τις νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθιερώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στο έργο με την εκτεταμένη εμπειρία και την κορυφαία τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από την κατασκευή και την επιτυχημένη λειτουργία του Τερματικού Σταθμού επαναεριοποίησης ΥΦΑ της Ρεβυθούσας τα τελευταία 20 και πλέον έτη, παραμένοντας πιστός στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας ενεργειακών υποδομών, που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».